Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ

Στην νότια απόληξη του ακρωτηρίου του Μαλέα βρίσκεται η περιοχή των Βοιών (ή Βατίκων).

Οι έντονες αντιθέσεις του τοπίου δημιουργούν εικόνες ιδιαίτερες.

Στο κέντρο δεσπόζει ο ορεινός όγκος της Κριθίνας (800μ. υψόμετρο), που σχηματίζει με τις απολήξεις του στη θάλασσα απάνεμα λιμανάκια, παλιά ορμητήρια πειρατών και μικρές παραλίες ‘’σβήνοντας’’ στους απόκρημνους βράχους στο ακρωτήριο του Μαλέα.

Ο Καβομαλιάς με το λιθόκτιστο φάρο του, γνωστός από τις ιστορίες και τους μύθους για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ναυτικοί για να τον διασχίσουν, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη περιοχή.

Από την άλλη μεριά, ο ήρεμος κόλπος της Νεάπολης, το καταφύγιο των πλοίων όταν στα πέλαγα υπάρχει μεγάλη φουρτούνα, αλλά και ο εύφορος κάμπος των Βοιών και οι εκτεταμένες αμμουδιές του Νεραντζιώνα και του Μάγγανου, έρχονται σε αντίθεση με την αγριότητα του υπόλοιπου τοπίου.

Το ελαιόλαδο αποτελεί το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της περιοχής του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου.

ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ

Στην νότια απόληξη του ακρωτηρίου του Μαλέα βρίσκεται η περιοχή των Βοιών (ή Βατίκων).

Οι έντονες αντιθέσεις του τοπίου δημιουργούν εικόνες ιδιαίτερες.

Στο κέντρο δεσπόζει ο ορεινός όγκος της Κριθίνας (800μ. υψόμετρο), που σχηματίζει με τις απολήξεις του στη θάλασσα απάνεμα λιμανάκια, παλιά ορμητήρια πειρατών και μικρές παραλίες ‘’σβήνοντας’’ στους απόκρημνους βράχους στο ακρωτήριο του Μαλέα.

Ο Καβομαλιάς με το λιθόκτιστο φάρο του, γνωστός από τις ιστορίες και τους μύθους για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ναυτικοί για να τον διασχίσουν, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη περιοχή.

Από την άλλη μεριά, ο ήρεμος κόλπος της Νεάπολης, το καταφύγιο των πλοίων όταν στα πέλαγα υπάρχει μεγάλη φουρτούνα, αλλά και ο εύφορος κάμπος των Βοιών και οι εκτεταμένες αμμουδιές του Νεραντζιώνα και του Μάγγανου, έρχονται σε αντίθεση με την αγριότητα του υπόλοιπου τοπίου.

Το ελαιόλαδο αποτελεί το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν της περιοχής του και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου.

Η ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Η ελαιοπαραγωγή στα Βάτικα είναι μία παράδοση που έμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων. Η ελιά, σύμβολο της αρχαίας Ελλάδος, και το ελαιόλαδο, ελιξήριο ζωής, συνυπάρχουν σε αυτό τον τόπο. Από την πέμπτη χιλιετία π.Χ., και τα ευρήματα στην περιοχή της αρχαιότερης βυθισμένης πόλης του Παυλοπετρίου με το πλήθος αγγείων που οι κάτοικοι αποθήκευαν το ελαιόλαδο, έως σήμερα με την ελαιοκομική δραστηριότητα ο τόπος παράγει το εξαιρετικό αυτό παρθένο ελαιόλαδο.

Η φροντίδα της ελιάς διαρκεί ολόκληρο τον χρόνο και περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως το κλάδεμα της, το πότισμα και την καταπολέμηση ζιζανίων που προσβάλλουν την ελιά και τον καρπό της. Το κλάδεμα της ελιάς είναι υπέυθυνο για να διατηρήσει το δέντρο υγιές, να αποβάλλονται τα ξερά μέρη, να εξασφαλίζεται ισορροπία στην ανάπτυξη της, καλύτερο αερισμό της και καλύτερη πρόσβαση των καρπών στον ήλιο.

Είναι μία εξαιρετικά σημαντική διαδικασία που ξεκινά με την συγκομιδή του καρπού και διαρκεί σχεδόν μέχρι τον Μάρτιο ώστε να προετοιμάσει την ελιά για την επόμενη χρονιά.

Η άρδευση έχει ευνοϊκές επιδράσεις στη βλάστηση, στην ανθοφορία και την καρποφορία της ελιάς ενώ η καταπολέμηση των ζιζανίων με δολωματικά κυρίως εξασφαλίζει την ανώτερη ποιότητα του ελαιολάδου.

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΗΠΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ

ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΥΓΙΗ ΚΑΡΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ

ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ

ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.